1/6/11

Refleleccions

Ara que ja fa més d'una setmana de les últimes eleccions municipals, que són les que menys he seguit de tota la meva vida fart una mica de tot plegat, us deixo idees que al cap d'unes hores i al cap d'uns dies m'han anat passant pel cap...

- Comencem, una de les reaccions que m'ha fet més gràcia és sentir dir a Jordi Hereu que es vol tornar a presentar... Però que no n'ha tingut prou?
- Ha arribat un punt que em dóna la sensació de veure sempre les mateixes cares, hi ha alcaldes que porten tota la vida presentant-se. Crec que fa falta un canvi en tot plegat, una solució seria només deixar presentar cada persona a dues convocatòries.
-A més, ja estic fart de veure les llistes dels partits amb aquella paritat home-dona, paritat d'edats, veterans-es tancant llista sense cap més paper que el la notorietat publicitària, partits tancant llista a última hora. Tot això és superficial, a una llista hi han de ser els millors i tothom qui en forma part també hi ha de tenir veu. Prou de fer llistes perfectes, perfectes per la foto electoral, clar...
- Per què és tant fàcil il•legalitzar segons quins partits i en canvi és tant difícil il•legalitzar partits que proclamen idees racistes?
- Per què aquests partits són convidats a tots els debats organitzats fins i tot des d'entitats privades?
- Això de Plataforma penso que no és qualsevol cosa, té la seva importància. Tot i així, també cal dir que tot i no ser el mateix, Plataforma ha guanyat força mentre Ciutadans n'ha perdut.
- En algun lloc on PSC ha perdut força, l'única alternativa a CIU és el PP. Badalona n'és l'exemple clar, què farà CIU? S'abstindrà en la votació permetent que Garcia-Albiol sigui alcalde (us recordo que aquest paio en ocasions ha fet manifestacions que podria haver fet el mateix Anglada). Crec que només per aquest motiu és obligatori que tots els partits d'aquest Ajuntament pactin una alcaldia i crec que no hi ha excuses.
- En algun ajuntament, com el de Tarragona, un pacte CIU-PP pot fer fora de l'alcaldia el PSC. CIU haurà de pensar si pacta o no. En els últims anys aquest pacte li ha fet molt mal electoralment parlant, clar que no és el mateix pactar als municipis que a Madrid...
- Crec que actualment el comportament de partits de dreta i esquerra es barregen fins al punt de no saber distingir els uns dels altres, en contraposició, penso que la massa de votants segueix distingint i molt aquesta diferenciació. Penso que la massa de votants dels partits de dretes és bastant uniforme i crec que sempre acudeix a les urnes. En canvi, em sembla que la Desafecció afecta molt més als partits tradicionalment dits d'Esquerra i el possible votant d'esquerres no vota si està disgustat amb qui el pot representar.
- El Martí Perarnau va deixar anar aquesta frase a "El Món a RAC1": "El votant castiga mes la incompetència (PSOE) que la corrupció (PP)". Penseu que té raó?
- Tot plegat em fa pensar que potser el fenomen acampades ha acabat perjudicant als partits dits d'esquerra.
- Una campanya com la del PSC a Barcelona donant "por" al ciutadà perquè ve el llop, no sempre funciona. Potser al final molta gent pensa que si ha de venir el llop, doncs que vingui, ja que si es té la percepció de mala gestió, la gent pensa que tampoc hi ha tanta diferència.
- La gent independentista (ja sé que estic generalitzant) no vota als partits independentistes, no dic que sigui correcte ni incorrecte, només ho constato.
- Si només ha votat vora el 50% (que s'ho facin mirar, per cert) de la gent amb dret a vot, encara ens atrevim a dir que les Consultes per la Independència de l'any passat no van ser un èxit? A Igualada, la meva ciutat, a la Consulta del 25A (2010) hi va haver una participació quasi d'un 25%. La gent que va votar SÍ (7.092) són uns quants més que la gent que ha votat al que serà nou alcalde, Marc Castells de CIU (6.561) que quasi ha assolit Majoria Absoluta. Com diria aquell, "que no estamos tan mal"...
- ERC no s'ha fotut una castanya, s'ha fotut una santa Hòstia. La part positiva és que pitjor no es pot estar i espero que això els faci reaccionar d'una vegada per totes. El PSC s'ha fotut una altra Hòstia en tota regla, el perill per ells però és que sembla que o no se'n volen donar compte o ho fan veure. Caldrà veure com evolucionen els dos malalts...
- És interessant veure com les CUP no és pas un moviment flor d'un dia (o d'unes eleccions). Caldrà veure què passa el dia que hagin de manar, pactar, vaja el dia que hagin de mullar-se...
- Un tema a part és el fenomen BILDU al País Basc. Si ara resulta que és un Partit legal i amb la força que ha pres, no creieu que s'haurien de repetir les eleccions dites Autonòmiques a Euskadi? Quina legitimitat té el Govern PSE-PP de Patxi López?
- No us sembla que una cosa en principi tant democràtica com un Procés de Primàries moltes vegades deixa tocat al Partit que les fa? A tenir en compte el paper que juga l'aparell del Partit, les crítiques que es fan ambdós bàndols que es presenten...
- Quan tardaran, els nous alcaldes, a dir que han trobat la caixa buida? El més fotut de tot plegat és que en molts casos serà veritat... I en els casos que no ho sigui, espero que no sigui excusa per no fer res.
- En temps de crisi econòmica i de polítiques de reciclatge, n'he acabat fins els pebrots de tenir la bústia cada dia plena de paperots de propaganda electoral.
- Ah, i per cert, també n'estic fins els pebrots dels politiquets que es pensen que la Política 2.0 és inundar de tonteries la xarxa els 15 dies de Campanya.

Bé, tot plegat només coses que m'han passat pel cap, pensaments i reflexions que m'ha fet gràcia escriure.

Us deixo aquesta vinyeta del Ferreres a "El Periódico".