3/5/12

UNA PAELLA PAS A PAS

Alguna vegada, bona gent que de tant en tant passa pel bloc, m'ha comentat que hauria d'explicar una de les paelles que faig, pas a pas. Com si jo en fos un especialista... En fi, que assumeixo el repte i en aquest post ho intento amb la paella que vam fer dilluns d'unes 20 generoses racions per la gent del Ghetto. Espero sortir-ne bé...
Si la cosa anés de peix, començaria per fregir el marisc i reservar-lo, després ho faria amb la sípia. Com que la cosa anava de carn, cal començar tallant-la i fregint-la. Unes 20 butis petites (salsitxes) i 20 talls de cansalada de porc. Un cop ben dauradetes, les reservem.
El sofregit, jo el faig amb unes 5  cebes de Figueres i un pebrot verd ben talladets afegint un grapadet de sal . Primer a foc fortet, cosa que fa suar aigua a la ceba, llavors passem a un foc mig i iniciem l'entrada de les verdures.
Comencem per la pastanaga (5 unitats). Quan faig paella de carn, m'agrada ser generós amb el tema verdura, ah!!! no la tallo molt petita, crec que és bo que al servir la paella es noti el gust de cada verdura.
Cada 2 o 3 minuts vaig afegint les altres verdures, cada una necessita el seu temps de cocció. Segueixo doncs amb la carxofa (7 unitats),
el pebrot vermell (3 unitats no molt grans) i...
...el carbassó (3 unitats).
Uns 5 minuts més tard introduïm 5 tomàquets madurs ratllats i un bon rajolí de vi blanc o algun licor.
Quan s'evapora el licor i l'aigua del tomàquet (tenim l'opció d'incorporar un bon grapat de bolets - si pot ser ceps - secs prèviament hidratats amb aigua tèbia) tornem a incorporar la carn (si fem la paella de peix, la sípia). Remenem un moment i...
...afegim l'arròs (2kg). Remenem i deixem uns 3 minuts que es fregeixi una mica l'arròs.
És el moment d'afegir l'aigua o el caldo (si fem paella amb bolets secs, com a caldo jo faig servir l'aigua d'hidratar-los), si pot entrar bullint perfecte. L'arròs ha de bullir uns 18 minuts. Durant els 10 primers minuts a foc fort i sense parar de remenar-ho tot plegat tot afegint l'aigua/caldo que ens va demanant. Canalla, amb el tema aigua, no m'atreveixo. A oju... Crec que és bo que vagi sobrat de líquid i també va bé tastar el suquillo i deixar el tema sal finiquitat. Passats aquests 10 primers minuts afegim el marisc si la paella és de peix i passem a foc lent. Deixarem la paella tranquila, ja no afegirem aigua, en aquest punt està prohibit tocar-la. Només us la deixo tocar un momentet al final d'aquests 8 minuts per comprovar si l'arròs està ben acabat .Cal tenir el compte que per molt que parlem de 18 minuts bullint, la cosa no és matemàtica i cal parar el foc quan notem que ja toca. També cal tenir el compte que quan parem el foc, encara taparem la paella uns 3 minuts.
Apa, que vagi de gust.

2 comentaris:

Ricard Closa ha dit...

Bravo !! Jo crec que te n'has sortit molt bé.

pau corcelles ha dit...

mooooltes gràcies!!!
ens veiem dissabte ,jo ja en tinc moltes ganes...