1/4/14

SALSA DE CALÇOTS

Ara que ens trobem en plena etapa calçotaire, recupero una entrada que vaig fer fa temps i que crec que us pot ser molt útil. Us deixo doncs, amb la recepta d'una de les millors salses de calçots que conec, la de la meva mare. Les quantitats són per unes 30 persones, o sigui que heu de tenir en compte que les quantitats són una mica "a ull".
Ahir la vaig tastar una altra vegada i és mooolt bona...
Per unes 30 persones:
  • 1 kg i 1/4 de tomàquets madurs
  • 3 cabeces d'alls si són petits, si són grosses 2
  • 500 gr d'avellanes
  • 750 gr d'ametlles
  • 1/2 litre o un pèl més d'oli, i si fa falta més líquid, afegirem aigua
  • vinagre (a gust)
  • pebre vermell dolç
  • pebre negre
  • 2 nyores i una mica de bitxo (sense llavor)
  • julivert
  • una mica de menta
  • sal
Escalivar els tomàquets i els alls. Quan estiguin, treure la pela dels tomàquets i la "carn" de l'all, i els posem dins d'una olla ben gran. Podem afegir-hi el suc que hauran desprès. Posar les nyores amb aigua calenta, al cap d'una estona els hi arranquem la part interior i també ho afegim a la barreja.
Mentrestant, haurem picat l'ametlla i l'avellana, és interessant que no quedi com pols ja per anar bé, a l'hora de menjar la salsa, s'ha de notar el gust dels fruits secs al paladar. Ma mare, ho fa amb un molinet de cafè. També ho afegim.
Ho triturem tot, i de mica en mica anem incorporant l'oli i si fa falta també una mica l'aigua, fins que agafi la textura desitjada. Els pebres, bitxos, vinagre i sal els haurem d'afegir al nostre gust, o sigui que abans de servir, s'haurà de tastar la salsa.
Apa, bona calçotada!!!