13/6/10

Jesús Moncada

Avui Diumenge, 13 de juny, fa 5 anys que ens va deixar Jesús Moncada, autor mequinensà (Mequinensa, Baix Cinca, 1 de desembre de 1941 - Barcelona, 13 de juny de 2005).
Com en altres ocasions, la catosfera es mobilitza per recordar en un moment ben determinat alguna figura del seu imaginari cultural com aquesta.
Jo, des del meu modest bloc també mi vull sumar. Així que us deixo un escric d'en Jesús Moncada que m'ha agradt molt.
El nostre passat és aquí, en aquestes cases que avui enrunen
¡Si fos jove, encara rai! Un jove oblida, la sang li bull i té moltes coses per davant. Però els de la nostra edat ja tan sols vivim del passat; i tot el nostre passat és aquí, en aquestes cases que avui enrunen. ¿Què fotré jo allà a dalt, sense carrer Major, sense plaça de la Vila, sense perxis i sobretot sense riu? Perquè, desenganya’t, treu-t’ho del cap i fica-t’ho als peus, això ja no és un riu; un riu es mou, creix i meix, aquí fa torna, allà mossega la vora, ara s’emprenya i tenim riuada: un riu és viu. Aquest ja l’han fet malbé; és mort, és com un home capat. Si ara el poguessin veure els patrons que navegaven per l’Ebre d’abans amb els llaüts, la pena els sacsejaria els ossos!
Crònica del darrer rom, dins Cabòries estivals, 25

2 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Un cop més entre tots hem fet un retrat polièdirc de l'autor.

Unknown ha dit...

Un plaer aportar el meu petit gra de sorra.
Felicitats per aquestes idees tant brillants!!!