25/3/10

PA

Aquesta recepta la vaig veure a lamalla.cat
Ingredients per a 2 pans correctes:
50 grams de llevat del que venen als forns
½ litre d'aigua tèbia
1 kg de farina blanca
1 cullerada sopera d'oli 1,5 culleretes (de les de cafè) de sal
En un recipient o bol gran dissol el llevat a l'aigua tèbia i afegeix l'oli. Remou fins que quedi ben homogeni, és a dir, ben barrejat. Després deixa-ho reposar durant 10 minuts en un lloc fresc.
A part, passa la farina i la sal (totes dues barrejades) pel sedàs i que vagi caient en un altre recipient gran. Un cop fet això, barreja la farina amb l'aigua amb què has mesclat el llevat i amb les mans comença a remoure bé la pasta, de manera que la farina vagi xuclant l'aigua.
L'operació d'amassar és IMPORTANTÍSSIMA. És la clau del pa. Un cop la barreja d'aigua i farina s'hagi fet més ferma, agafa la massa resultant i posa-la sobre el marbre de la cuina, on prèviament has escampat farina (amb això aconseguiràs que la massa no s'enganxi al marbre) i... a continuar amassant!
Quan has de deixar d'amassar? quan hagis aconseguit una massa elàstica i que no s'enganxi als dits quan l'estiguis amassant.
Un cop ho hagis aconseguit, col·loca la massa en un recipient (pots utilitzar el mateix on tenies la farina), tapa'l amb un drap net i humit (però que no gotegi!!) i deixa reposar la massa, ha de doblar seu volum.
Arribat aquest punt, torneu a posar la massa sobre el marbre ben enfarinat i torneu a amassar. Ara cal que la massa perdi l'aire que ha agafat quan ha començat a engreixar-se per l'efecte del llevat i això només s'aconsegueix amb el treball de les mans.
Quan la massa estigui suau, llavors estarà al punt per posar-la al forn, però abans hauràs de donar-li forma. Divideix la massa en vàries porcions i modela cadascuna d'elles amb la forma que vulguis. Pots fer-les en forma de barra, de pa de pagès, de panets més petits... Això és cosa teva. Posa'ls sobre una safata de forn que prèviament has engreixat amb una mica d'oli o mantega, perquè la massa no s'enganxi. I deixa'ls reposar durant uns 30 minuts. Ves escalfant el forn a 230-240 graus, perquè estigui a punt...
Passat aquest temps, arriba el pas definitiu: col·loca la safata dins del forn i deixa-la coure durant uns 30 o 50 minuts. El temps de cocció és orientatiu, ja que tot depèn del forn i de la quantitat de massa, així que no perdis detall d'aquest TRUC: per saber quan tens cuits i apunt per menjar els teus pans, aquests han d'estar torradets per sobre i han de sonar com buits quan els donis copets.

Porta feina, vol paciència però és divertit...
Una bona cançó per acompanyar-ho tot plegat és aquesta versió del "Lucía" del Serrat feta per la Rosario, impressionant!!!